JEDNODUCHÝ RUKSAČIK

Ruksaky sú ideálne na akúkoľvek príležitosť - do školy, do práce, na nákupy, do prírody ... 
Rozhodla som sa pripraviť návod na jednoduchý ruksačik, ktorý pripomína vrecúško na prezúvky. Hovorí sa, "v jednoduchosti je krása", platí to aj v tomto prípade.  

Aký materiál budeme potrebovať?
1. vrchnú látku, látku na sťahovanie šnúry (látky zvyknem pred rezaním a šitím namočiť do teplej vody, pre prípadne zrážanie, alebo púšťanie prebytočnej farby)
2. nažehľovací vlizelín
3. vnútornú látku - futro
4. šnúru
5. nite
Začíname rezať látku:
Vrchnú látku si podžehlíme vlizelínom, aby sme ju spevnili. Budeme šiť väčší ruksačik s rozmerom: výška 45 cm, šírka 30 cm a hĺbka 10 cm. Preto si vyrežeme naraz 2 krát vrchnú látku a 2 krát vnútornú látku (futro) v rozmere 50 x 40 cm. Položíme ich na seba lícom k lícu. Na obrázku vidíme aj prídavky na šev (ďalej len PNŠ). Aby sme dosiahli hĺbku ruksačika 10 cm, musíme si vyrezať štvorce na spodnej časti látok v rozmere 5 x 5 cm. 
Prešijeme po okraji dve zvislé strany a jednu spodnú stranu (pri vnútornej látke nezabudneme nechať otvor na pretáčanie), na šírku pätky (viď čierna čiara na obrázku). Aby sme si poistili "trvanlivosť" ruksačika, prejdeme tieto strany aj na Overlocku (nie je to nevyhnutné). 
Máme prišité vrchné aj vnútorné látky, budeme pokračovať prípravou pásov na sťahovanie šnúry. Vyrežeme si dva rovnaké pásy s rozmerom 43 x 6 cm (na sťahovanie radšej používam širší pás, preto aj pri menších ruksačikoch režem rovnakú šírku 6 cm s PNŠ)

Po krajoch z oboch strán si látku prehneme dvakrát a prešijeme - dostaneme čistý rozmer 40 cm. Pásy preložíme na polovicu a zažehlíme.
Môžeme tieto pásy všiť medzi vrchnú a vnútornú látku, ktoré máme na sebe položené lícom k lícu. 
Keď máme pásy prišité, cez otvor vo futre si pretočíme takmer hotový ruksačik na lícnu stranu a vsunieme do pásov šnúru.

Šnúru si vieme kúpiť v akejkoľvek textilnej galatérii, ale môžeme si ju aj sami vyrobiť. 
Odrežeme si 3,5 cm pásy z látky. Aby boli dostatočne dlhé, dva pásy nadpojíme. Ja som rezala zo šírky 110 cm a po nadpojení mi vyšiel rozmer cca 200 cm. Po dĺžke si pásy prehneme na polovicu, zažehlíme a bočné strany ešte zložíme dovnútra. Takto začistené prešijeme po okraji.
Ďalej postupujeme tak, že si cez jeden pás prevlečieme jednu šnúru, napr. sprava doľava a vzápätí ju vsunieme do druhého pásu a prevlečieme zľava doprava. To isté zopakujeme s druhou šnúrou, ale začíname navliekať tam, kde sme pásy spojili prvou šnúrou. Tak budeme mať konce šnúr z oboch strán.
Oba konce si prichytíme ku spodnej strane vrchnej látky. Myslíme na to, aby boli šnúry natiahnuté.
Teraz to môžeme opatrne pretočiť na rubovú stranu, opäť cez futro.
Na obrázku vidíme, ako máme pretočený ruksačik na rubovú stranu a futro len voľne leží na vrchnej látke. Šnúru prichytávame iba o vrchnú látku. Zastrihneme si otvor a posunieme šnúru až ku kraju, prichytíme, aby sme mohli s látkou manipulovať. 

Prechytíme si tento otvor, ako vidíme na nasledujúcom obrázku. Takto spojíme jednu bočnú stranu so spodnou stranou ruksačika. Šnúru máme prichytenú na zadnej časti (tá bude na chrbte). Pomôžeme si štipcami a prešijeme.
Pre istotu si skontrolujeme, či sme pri manipulácii nestiahli šnúry. Pretočíme ruksačik na lícnu stranu.
Šnúry sú všité správne. Dokončíme futro. Pretočíme na rubovú stranu a rovnakým spôsobom prišijeme spodné otvory. 

Vidíme, že ešte stále máme otvor na pretáčanie ruksačika ... poslednýkrát ho pretočíme na lícnu stranu a tento otvor zapracujeme ručne. 



Prajem Vám kráse tvoreníčko a veľa kreatívnych nápadov :)

Autor: Gita Kolačkovská 
Ruksačik: Búrka na mori
Autor: Gita Kolačkovská 
Ruksačik: Domček
 
Autor: Gita Kolačkovská 
Ruksačik:Zlatá rybka
Autor: Gita Kolačkovská 
Ruksačik: Autíčko
Autor: Mária Čontošová
Ruksačik: Zlatá rybka

Komentáre